Tjelovježba

Dva načina prehrane koja snižavaju kolesterol i znatno sužavaju struk

Dva načina prehrane koja snižavaju kolesterol i znatno sužavaju struk

Koja prehrana dugoročno povoljno utječe na zdravlje i gubitak suvišnih kilograma: niskokalorijska, mediteranska ili niskokalorična prehrana siromašna ugljikohidratima? Dvije su se pokazale boljima.

Mediteranska prehrana i prehrana siromašna ugljikohidratima imaju dugotrajno povoljno djelovanje na zdravlje, čak i kad rezultiraju samo djelomičnim gubitkom kilograma, izvještava studija objavljena u New England Journal of Medicine (NEJM).

U istraživanje su bile uključene 322 umjereno pretile osobe, nasumično odabrane kako bi slijedile jedan od tri načina prehrane: niskomasnu – niskokalorijsku prehranu, mediteransku prehranu ili niskokaloričnu prehranu siromašnu ugljikohidratima. Dvije godine nakon početka studije 85% osoba hranilo se prema dodijeljenom modelu prehrane, a rezultati su pokazali povoljne metaboličke utjecaje mediteranske prehrane i prehrane siromašne ugljikohidratima.

Četiri godine od početka studije 67% osoba hranilo se prema preporučenom modelu prehrane, njih 11% prešlo je na drugi model, a 22% je u potpunosti odustalo od preporučenih modela prehrane.

Šest godina nakon početka studije gubitak tjelesne mase bio je značajno niži kod sudionika koji su se hranili prema principima mediteranske prehrane i prehrane siromašne ugljikohidratima, no ne i kod sudionika u niskomasnoj skupini.

Četiri godine nakon intervencije sudionici studije su ponovo dobili otprilike tri kilograma, pri tome je tijekom šestogodišnjeg razdoblja ukupna promjena mase kod sudionika koji su se hranili prema principima mediteranske prehrane iznosila otprilike -3,2 kg, a kod sudionika koji su jeli hranu siromašnu ugljikohidratima otprilike -1,5 kg.

Istraživači su također zaključili da nakon šest godina omjer HDL/LDL kolesterola ostaje značajno niži samo u skupini koja je jela hranu siromašnu ugljikohidratima. Ukupan kolesterol nakon šest godina bio je niži u odnosu na razine kolesterola na početku studije kod svih sudionika.

Izvor:vitamini.hr

Nema komentara:

Objavi komentar