Tjelovježba

Zumbom gubite najviše kalorija

Zumbom gubite najviše kalorija
Zumba se temelji na filozofiji treniranja u intervalima i sistemu atletskog treniranja, koje kombinira kratke periode intenzivne aktivnosti i periode slabije aktivnosti

Ako niste nikada pokušali plesati ili bolje rečeno „vježbati“ zumbu, onda ste sigurno čuli za nju. Ona je posljednjih godinu dana među ženskom populacijom postala veliki hit. Naime, zumba je kombinacija plesa i fitnesa koja pretežito koristi pokrete latino plesova, što znači da je vrlo zabavna, ali i korisna kao tjelesna aktivnost.

Bazira se na principima treninga otpora i treninga u intervalima, što rezultira povećanim sagorijevanjem kalorija  i mijenjanjem tonusa tijela.
Temelji se na različitim plesnim pokretima latino plesova, a uz same pokrete uključeni su čučnjevi i zabacivanje tijela. No, ono što vjerojatno većina osoba ne zna da upravo zumbom se troši velika količina kalorija, mnogo veća nego što je to slučaj s drugim plesovima.

Proučite usporedbu koja je rađena na bazi jednog sata vježbanja.

Hip-hop
Između 370 kalorija (za osobe koje su lakše od 80 kilograma) i 610 kalorija (za osobe koje su teže od 80 kilograma)

Salsa
Oko 400 kalorija za osobu koja teži prosječno 64 kilograma

Balet
Između 380 i 450 kalorija   

Sving
Između 300 i 550 kalorija

Zumba
Između 500 i 800 kalorija


Zumba - vježba za cijelo tijelo

Evo još nekoliko razloga zašto je zumba dobra opcija kao oblik tjelovježbe.

-    plesanje je zabavno i veće su mogućnosti da ćete dulje vrijeme željeti trenirati upravo to
-    ne stojite na istom mjestu cijelo vrijeme i ne radite jednu te istu vježbu, pri tome misleći što trenutno radite i koliko dugo još morate to raditi, neprestano gledajući na sat. Vježbajući zumbu imate osjećaj kao da se cijelo vrijeme nalazite na zabavi
-    zumbom se intenzivno vježbaju trbušni mišići
-    zumba se temelji na filozofiji treniranja u intervalima i sistemu atletskog treniranja, koje kombinira kratke periode intenzivne aktivnosti i periode slabije aktivnosti. Upravo s takvim principom vježbanja, vaše tijelo je primorano na veće naprezanje nego što bi inače bilo tijekom ujednačenih vježba srednje jačine. Na primjer, 15 minuta vježba u intervalima zamjenjuje 45 minuta vožnje biciklom.
-    sa zumbom vježbate cijelim tijelom, dok vježbajući jedan sport ili vježbajući na spravama, vježbate samo određene skupine mišića.

Kako započeti i završiti?

Zagrijte se jednostavnim koracima ujednačenog intenziteta, kako biste potaknuli cirkulaciju i zagrijali mišiće.
Nakon što ste se naviknuli na ritam počnite uvoditi zahtjevnije pokrete. Izbjegavajte pokrete izvrtanja i trzanja, kao i pokrete jakog intenziteta.
Gibajte se prema zadanoj rutini naprijed, natrag i u strane.
Počnite s plesnim pokretima merengea, zatim nastavite sa salsom koja nudi različite varijacije pokrete i brzinu ritma. Kako biste intenzivirali vježbe prebacite se na reggaeton.
Nakon toga ponovno smanjite intenzitet plesa na sporije plesne pokrete. Istegnite bedrene mišiće i tetive, napravite jednostavnije vježbe istezanja, uzmite nekoliko dubokih udaha i završite s plesanjem.
Ne treba zaboraviti da su neki plesni stilovi mnogo zahtjevniji nego drugi, pa se zbog toga trebate postepeno uvoditi u vježbanje zumbe. S intenzitetom gubi se više kalorija i obrnuto.
Primjerice, brzi ritam jazz classa će definitivno pomoći u sagorijevanju više kalorija nego sporiji i ujednačeniji ritam nekog drugog plesa.

Još dobrih strana zumbe...

1.    Poboljšava kardiovaskularno zdravlje
2.    Gube se kilogrami
3.    Poboljšava se koordinacija
4.    Poboljšava se raspoloženje
5.    Smanjuje se stres
6.    Oslobađaju se štetni toksini iz organizma



(vam)
Foto: Plesni klub Harmony


Izvor:zena.hr

Nema komentara:

Objavi komentar