Tjelovježba

Ledena kupka nakon treninga umanjuje upalu mišića

Hladna ili ledena kupka nakon treninga može smanjiti upalu mišića, no za sada stručnjacima nije poznato može li ostaviti negativne posljedice.
Sportaši često svoje tijelo uranjaju u ledene kupke kako bi umanjili upalu mišića nakon treninga i tako izbjegli krutost, oticanje ili bolove u mišićima sljedeći dan. Osigurava li ovakva terapija uspjeh?
Istraživači Odsjeka za zdravlje i rehabilitaciju Sveučilišta Ulster pregledali su 17 malih kliničkih istraživanja o hladnim ili ledenim kupkama nakon vježbanja s ukupno 366 ispitanika. Ona su uglavnom uspoređivala učinke ovih kupki s odmorom ili nikakvom intervencijom nakon treninga, a hladne su kupke povezane sa značajno manje bolova u mišićima jedan do četiri dana nakon vježbanja.

U većini studija ispitanici su proveli između pet i 24 minuta u vodi prosječne temperature između deset i 15 stupnjeva Celzijevih. U nekim slučajevima ispitanici su izašli iz kupke i vratili se u nju u zadano vrijeme.
"Ustanovili smo neke dokaze kako uranjanje u hladnu vodu nakon vježbanja može smanjiti bolove u mišićima, ali samo usporedno s odmorom. Savjetuje se oprez oko ovih rezultate jer su ispitanici znali kakvu terapiju primaju, a neke od prijavljenih dobrobiti mogle bi biti pripisane placebo učinku", objasnio je voditelj studije Chris Bleakley.
"Moguće je da postoje bolji načini smanjenja upale, poput uranjanja u toplu vodu, laganog džoginga ili kompresijskih čarapa, ali trenutno nemamo dovoljno podataka kako bi došli do zaključaka o tim intervencijama", zaključio je voditelj studije obljavljene u časopisu The Cochrane Library.
U većini istraživanja nisu spomenute nuspojave, stoga irski istraživači tvrde kako nemaju dovoljno informacija o mogućim rizicima uranjanja u hladnu vodu. Dodaju da je potrebno provesti još kvalitetnih studija: "Bitno je imati na umu kako uranjanje u hladnu vodu potiče stupanj šoka za tijelo. Moramo biti sigurno da ljudi ne čine nešto štetno, pogotovo ako se dulje razdoblje izlažu vrlo hladnoj vodi", završio je voditelj studije.
Ledena kupka nakon treninga usporava kataboličke procese (razgradnja) za čak 90 posto. Hladnoća steže krvne žile i smanjuje metaboličku aktivnost, što pak smanjuje oticanje mišića. Jednom kada tijelo izroni iz vode, tkivo se zagrije, krv brže teče i tako se nusporizvodi stanične razgradnje brže vraćaju u limfni sustav (tijelo ih tako učinkovitije reciklira). "Ne samo da ledene kupke umiruju upale, nego pomažu isprati štetne metaboličke ostatke iz mišića", tvrdi David Terry, poznati američki trkač.

Nema komentara:

Objavi komentar