Tjelovježba

Ako želite zdravo i čvrsto tijelo morate vježbati. Sama dijeta ne može skinuti kilograme i učvrstiti mišiće kao što to može vježba. Kako bi vaše srce i pluća optimalno radili i da bi vam lučenje hormona popravilo raspoloženje, vježbanje mora postati sastavni dio vašeg života.
1. Ako ste početnik - najlakša fizička aktivnost je šetnja: obujte udobne cipele i žustro hodajte dvadeset minuta po svom susjedstvu ili kakvom rekreativnom parku. Kada istekne trećina sata vaša će pluća i srce raditi optimalnim kapacitetom.
k2. Pravilnom tehnikom hodanja možete povećati svoju sposobnost sagorijevanja masnog tkiva i smanjiti rizik ozljeda. Kada hodate zbog vježbe, vaše ruke se moraju pregibati pod kutom od 90 stupnjeva i micati naprijed natrag. Vaši kukovi se moraju gibati naprijed i natrag, te biti dovoljno opušteni da vam omoguće brzo hodanje. Pete se moraju spuštati čvrsto na zemlju, cijelom težinom tijela. Kada se peta spusti na zemlju stopala moraju biti ispružena prema vrhovima.
3. Plivanje se uglavnom smatra ljetnom aktivnošću no u gradovima danas ima i zatvorenih bazena pa ga to čini upravo idealnim programom za mršavljenje! Posebno je dobro za žene s viškom kilograma jer voda djeluje poput prirodnog "jastuka". Za razliku od aerobika plivanje sjajno djeluje na oblikovanje gornjih dijelova tijela.
4. Vožnja biciklom je još jedan popularan aerobik sport, i najljepše ga je voziti u proljeće i jesen kada je priroda prekrasna! Ako ga još ste naučili voziti potražite pomoć u biciklističkom klubu. Kada se na biciklu počnete osjećati ugodno, nastojte doseći 30 do 45 minuta neprekidne vožnje. Vaša bedra i listovi izgledat će sjajno već poslije nekoliko tjedana!
5. Ako vježbate kod kuće nastojte to raditi pred ogledalom. Tako ćete moći pratiti držite li se pravilno. Jedna od najpopularnijih kućnih vježbi je kada se iz ležećeg, ispruženih ruku, uspravljamo u sjedeći položaj. No postoje pravilni i pogrešni načini izvođenja te vježbe. Najčešća greška je kada nam netko drži noge ili ih negdje zakvačimo ispod fotelje ili kauča. Takav položaj jača mišiće u bokovima umjesto trbušnih. Umjesto toga ispružite noge na podu i pokušajte ih tako zadržati bez ičije pomoći.

Izvor: Ordinacija.hr

Nema komentara:

Objavi komentar