Tjelovježba

5 vježbi koje biste trebali izbjegavati ako želite brže smršaviti

Mislite da su sve vježbe dobre? Pa i jesu, ali nije svaka vježba jednaka i svaka ne nosi jednake rezultate. Neke vježbe su bolje za mršavljenje, a neke bolje za "nabijanje" mišićne mase (pa samim time i veće kilaže) – a u ovu posljednju grupu spadaju neke vježbe u teretani.
Ako želite smanjiti brojku na vagi, možete vježbati s utezima (to je čak i korisno u kombinaciji s aerobnim vježbama), međutim vodite računa o tome da vježbate s manjom kilažom utega i više naglaska stavite na kardio vježbe.
Prije nego spomenemo same vježbe – treba napomenuti – da nema ničeg lošeg u ovim vježbama te da će one dugoročno također pomoći smršaviti. Međutim činjenica jest da će, osobito ako imate malo više kilograma i masnog tkiva za potrošiti, izgradnja mišićne mase u početku "pogurati" masno tkivo – pa ćete izgledati još širi nego inače (zato se mnogo žena žali da su se još "udebljale" vježbajući) . Ali, isto tako važna je činjenica da će s vremenom i upornošću upravo ta mišićna masa potaknuti vaš metabolizam na ubrzaniji rad, te ćete tada brže i kvalitetnije početi gubiti masno tkivo i počet će se nazirati čisti mišići.
Dakle radi se čisto o odabiru što vi želite. Želite li brže vidjeti rezultate onda izbjegavajte ove vježbe, i s druge strane - ako imate vremena i volje i ove vježbe mogu biti veoma korisne za gubitak kilograma.

Nastavite raditi čučnjeve – ali bez teških utega

Svi hvale čučnjeve kao jednu od najboljih i najefikasnijih vježbi, i oni to zaista jesu. Ali, kada pokušavate izgubiti kile, onda vam nisu potrebni teški utezi. Čučnjevi su složena vježba, što znači da radi više mišića, i nije vam potrebna veća dodatna težina, osobito ne ako želite što brže izgubiti kilažu, a ne dobivati na mišićnoj masi.

Preskočite klasični potisak s klupe

Još jedna vježba koju biste trebali izbjegavati je potisak s klupe. Vježba se izvodi ležeći na klupi podižući i spuštajući šipku s utezima, pod kutom od 90 stupnjeva u odnosu na tijelo. U stvari, sve vježbe kojima se body builderi bave (a ova vježba je osnova) obično nisu dobra ideja za što brži gubitak kilograma, osobito ako ih se radi s velikom težinom. I iako izgradnja mišića može pomoći sagorijevanje masnoća, postoje i puno bolje vježbe za gubitak kilograma. Ako želite ojačati prsne mišiće odlučite se za sklekove ili pak potisak s bućicama do 2 kilograma.

Zaboravite na savijanje u stranu

Ovo je vježba koju većina nas radi u cilju postizanja što tanjeg struka, međutim njom biste mogli izazvati potpuni kontraefekt. Kao i kod trbušnjaka – samo njima ne možete skinuti masne naslage s trbuha to je moguće samo odgovarajućom prehranom, kardio vježbanjem i kompletnim jačanjem muskulature kako bi se ubrzao metabolizam. Vježba savijanja u struku u stranu samo će ojačati i učiniti mišićavom bočnu stranu trupa, od čega ćete biti samo širi, struk definitivno neće biti tanji. Gledano sprijeda izgledat ćete šire.

Izbjegnite mrtvo dizanje

Ovu vježbu vjerojatno ne radite, osim ako niste profesionalna sportašica, no svejedno ćemo je spomenuti. Podizanje šipke s utezima s tla jedna je od najboljih vježbi za sveukupnu izgradnju mišića nogu i donjeg dijela leđa – međutim s ovom vježbom ćete na tim dijelovima razviti mišiće i ojačati se, a to vam ne pomaže ako vam je cilj što brže mršavljenje.

Odustanite od zgibova

Zgibovi zvuče pomalo ekstremno, pa ipak ih najviše vidimo u filmovima o vojnim pripremnim kampovima. Zgibovi su vježbe u kojima podižete svoje tijelo, tj. vlastitu težinu i to su najbolje vježbe snage koje utječu na gornji dio tijela i mišićnu masu, i upravo je to problem jer ćete više graditi mišićnu masu, a manje gubiti masno tkivo, barem u početku.
Kao što smo spomenuli prije, sve ove vježbe nisu loše za vas, to samo nisu vježbe na koje biste se trebali fokusirati ako vam je u cilju što brži gubitak kilograma. Umjesto njih koristite kombinaciju kardio vježbi i vježbi težinom tijela, lakšim utezima (do 2 kg) i gumenim trakama – manja težina i više ponavljanja - tako ćete tonirati mišiće, a nećete nabijati mišićnu masu.

Izvor: Žena.hr

Nema komentara:

Objavi komentar